Tort cu ciocolata, bezea si crema de vanilie






Ingrediente:
Dimensiune tava: 24 cm
Brownie:
 100 g ciocolata
75 g unt
55 g faina
30 g cacao
3 oua 200 g zahar
Bezea:
3 albusuri
200 g zahar fin
1 lingurita cream of tartar
1/2 lingurita esenta de vanilie

Crema:
3 galbenusuri 150 g zahar
250 ml lapte
2 linguri amidon
1/2 lingurita esenta de vanilie
100 ml frisca

Mod de preparare:
Brownie:

   Ciocolata se pune la microunde impreuna cu untul si se amesteca din camd in cand pentru a se omogeniza.

  Ouale se bat cu zaharul pana isi tripleaza volumul si devin foarte cremoase. Peste crema de oua se adauga ciocolata topita cu untul si se omogenizeaza. Faina se amesteca cu  cacaua si se cern in amestecul lichid. Se amesteca cu mixerul, la viteza mica.

     Tava se tapeteaza cu hartie de copt (pe baza), iar pe margini se unge cu unt si se se tapeteaza cu cacao. Se toarna compozitia si se coace aproximativ 30 minute. Verificati cu scobitoarea daca este gata.

Bezea:
Se porneste cuptorul la 140/160 grade C.
            Albusurile se bat cu un praf de sare pana se intaresc, apoi se adauga treptat, cate o lingura de zahar, mixand incontinuu. Rezulta o spuma lucioasa si densa. Este gata atunci cand tot zaharul este dizolvat. Se adauga  cream of tartar si esenta de vanilie si se omogenizeaza.
         O tava se tapeteaza cu hartie de copt si se pune bezeaua, dandu-i o forma rotunda(faceti conturul formei cu un creion). Se introduce in cuptorul preincalzit, la cea mai mica temperatura (100 grade C daca aveti cuptor electric) si usa intredeschisa (se pune o lingura de lemn si astfel ramane exact cat trebuie), timp de 120 minute. 
   Incercati sa nu faceti curent in bucatarie in acest timp, pentru ca se creeaza temperatura necesara in toata bucataria si ea se usuca cat trebuie. 
Bezeaua trebuie sa fie alba si tare la atingere. Daca loviti cu o lingura suna a gol :)
Lasati sa se racesca.

Crema de vanilie:
     
    Laptele se pune impreuna cu extractul de vanilie, intr-o cratita, si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. 

   Laptele incalzit se toarna, in fir subtire, peste crema de oua si se amesteca bine. Compozitia obtinuta se pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o budinca, apoi se opreste focul. Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu frisca batuta spuma.
 

Asamblare:
Pe un platou se aseaza blatul de ciocolata (el trebuie sa fie moale si umed, dar daca doriti puteti sa il insiropati cu un sirop din apa, zahar si esenta), se pun 2/3 din crema de vanilie, foaia de bezea si restul de crema. Decorati cu fructe proaspete sau din compot (eu am folosit capsune proaspete)