Am vrut o prajitura cremoasa, cu o crema fină de unt, asa ca a iesit ce vedeti aici, adica o prajitura delicata si delicioasa cu un blat moale de nuca, crema fina de unt, blat crocant de bezea si cocos si o glazura de ciocolata.
Este simpla de facut, aveti nevoie doar de organizare si totul se simplifica.
Cu aceasta postare va urez Paste fericit, alaturi de cei dragi!
Ingrediente:
Blat cu nuca:
3 oua
75 ml apa
75 ml ulei
75 ml lapte
200 g faina
120 g zahar
10 g praf de copt
75 g nuca
esenta de rom
Crema:
4 galbenusuri
180 g zahar
250 ml lapte
1 lingura amidon
300 g unt (82%grasime)
esenta de vanilie
Blat de cocos:
4 albusuri
150 g zahar
120 g cocos
2-3 bucati rahat
esenta de vanilie
Glazura:
150 g ciocolata
75 ml frisca lichida
Mod de preparare:
Blat cu nuca:
Ouale se separa; albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana
devin spuma, apoi se adauga o lingura de zahar si se continua mixarea
inca un minut. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza
volumul si devin cremoase, apoi se adauga lichidele (apa, lapte, ulei) si se amesteca cu un tel
Faina se amesteca cu praful de copt si nuca macinata, apoi se incorporeaza in
crema de oua.
La final se adauga spuma de albusuri si se amesteca cu o spatula.
Aluatul se toarna intr-o tava
dreptunghiulara(aprox22/33), tapetata cu hartie de copt si se coace aproximativ 20 de minute(faceti
testul scobitorii, daca iese curata este gata).
Se scoate din tava si se lasa sa se raceasaca.
Crema:
Laptele se pune impreuna cu vanilia intr-o cratita si se incalzeste. Galbenusurile se mixeaza cu
zaharul pana ce acesta se dizolva si ouale devin cremoase, apoi se
adauga amidonul si se omogenizeaza. Laptele incalzit se toarna, in fir
subtire, peste crema de oua si se amesteca bine.
Compozitia obtinuta se
pune din nou in cratita si se se pune pe flacara mica; se amsteca
incontinuu cu un tel pana se ingroase ca o smantana subtire, apoi se opreste
focul. Se raceste complet.
Untul
se mixeaza cu o lingura de zahar pudra pana devine cremos, apoi se
adauga cate o lingura din crema rece si se mixeaza incontinuu pana se incorporeaza toata crema.
Blatul de nuca se insiropeaza foarte putin (cu o pensula), se toarna crema si se niveleaza; se pune la frigider pana este gata blatul de cocos.
Blat de cocos:
Rahatul se taie in bucati foarte mici (eu l-am lasat cam mare si m-a incurcat la taierea prajiturii).
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga trepat zaharul si se mixeaza pana ce acesta se dizolva si obtineti o bezea lucioasa. Se adauga fulgii de coco, stafidele si bucatele de rahat si se amesteca cu o spatula, avand grija sa nu se lase albusul.
Compozitia se intinde in tava tapetata cu hartie de copt si se coace aproximativ 25 minute, sau pana cand se rumeneste pe margini.
Se lasa sa se raceasca, apoi se pune peste crema de vanilie si se toarna glazura. Se lasa la frigider cateva ore inainte de servire
Glazura:
Ciocolata rupta bucati se pune intr-o
cratita cu frisca lichida si se pune pe foc mic, pana se topeste
ciocolata.
Glazura obtinuta se lasa sa se racoreasca, apoi se toarna peste prajitura si se niveleaza cu o spatula.
Se decoreaza cu nuca.