Bine v-am regasit in 2014!
Va doresc din suflet sa aveti un an asa cum va doriti, cu multe realizari!
Eu imi doresc sa fie unul cel putin la fel ca 2013 :)
Nu am prea multe preparate noi sa va arat, am avut sarbatori traditionale cu o masa imbelsugata. La desert am avut cozonaci, foi de napolitana cu crema de nuca, salam de biscuiti si tort :)
Astazi va arat reteta de cozonac pe care am incercat-o anul acesta; bun, pufos si plin de nuca, stafide si rahat.
Ingrediente:
Aluat:
600 g faina
2 oua
100 g zahar
100 g unt
200 ml lapte
20 g drojdie uscata
coaja de lamaie/portocala
esenta de rom
Umplutura:
500 g nuci
4 linguri cacao
5 linguri zahar
coaja de lamaie/portocala
esenta de rom/vanilie
rahat
stafide
Observatii:
- toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
- ouale trebuie sa fie cat mai proaspete
- laptele trebuie sa aiba un continut ridicat de grasime
- faina trebuie cernuta de doua-trei ori
- untul sa aiba o grasime ridicata (82%)
- laptele si untul trebuie sa fie caldute la atingere, nu fierbinti, astfel aluatul nu o sa creasca
Aluat:
Drojdia se amesteca intr-un bol/cana cu 1 lingurita de zahar, o
lingurita de faina si 2 linguri de lapte caldut; se lasa la loc cald
pentru 10 minute.
Intr-un vas incapator se pun ouale si zaharul si se freaca impreuna
pana ce acesta se dizolva, apoi se adauga laptele caldut, untul topit
caldut (nu fierbinte) si se omogenizeaza totul. In
acest moment se adauga si amestecul de drojdie si aromele.
Faina cernuta
se pune in transe (la inceput amestecam cu o lingura de lemn sau un
tel, apoi se framanta cu mana). Dupa ce am incorporat faina, rasturnam
aluatul pe masa de lucru si framantam timp de 10-15 minute, presarand din
cand in cand faina.
Aluatul
trebuie sa fie elastic si moale, nu trebuie sa adaugati mai multa faina
deoarece se transforma intr-un aluat aspru si cozonacul nu va fi pufos.
Aluatul il punem din nou in vas si il acoperim cu un servet curat. Se
lasa la crescut intr-un loc cald si lipsit de curenti, pana isi dubleaza
volumul.
Umplutura:
Nucile maruntite se amesteca cu zaharul si cacaua, apoi se adauga treptat lapte caldut, cat sa obtineti o pasta. Se adauga aromele.
Aluatul crescut se imparte in patru bucati egale.
Masa de lucru se unge
cu putin ulei (nu foarte mult, doar sa nu se lipeasca aluaul de masa) si
se intinde una dintre cele patru bucati intr-un dreptungi, apoi se
intinde 1/4 din umplutura (nu foarte aproape de margini pentru a nu iesi din rulou), se presara bucati mari de rahat si stafide hidratate
si se ruleaza cat mai strans; la fel se procedeaza si cu celelalte bucati de aluat.
Rulourile se impletesc doua cate doua si se aseaza in tavile tapetate cu hartie de copt.
Cozonacii
asezati in tava se lasa din nou la crescut pentru aprox. 20 minute, apoi
se ung cu ou batut cu o lingura de lapte; se presara zahar tos sau
susan.
Tavile se introduc in cuptorul preincalzit si se coc la temperatura medie, pana se rumenesc.
Sursa